donderdag 30 mei 2013

Feedback Porsche

Klas:                 PBD-1KV
Tutor:               Marjel Verhaeren
Tutorgroep:      51
Bedrijf:             Porsche
Website:           Blogspot Porsche

Algemeen
De lay-out van jullie blog ziet er zeer overzichtelijk uit. Ook komt de huisstijl van Porsche terug. Wel moeten jullie letten op het gebruik van interpunctie, hoofdletters en punten tussen de cijfers. Dit doelen wij vooral op het eerste onderdeel van Bedrijfseconomie. Verder vonden wij jullie promotiefilmpje sterk en mooi gemaakt. 

Excel
Je moest van je innovatieve idee 3 jaar uitwerken en jullie hebben dat alleen van 1 jaar gedaan. De resultaten hiervan zijn niet terug gekomen in de resultatenrekening, liquiditeitsbegroting en eindbalans. Verder zagen de overige gegevens er zeer overzichtelijk uit. Alleen snapte wij de link niet tussen jullie idee en wat jullie hebben uitgewerkt in het excel bestand. Hierin hadden jullie het alleen over de kosten van een vestiging en dergelijk. Nergens kwam het idee van de applicatie erin terug. Terwijl je het excel bestand moest baseren op je nieuwe idee.

Word bestand
Toen wij dit document opende was onze eerste indruk dat het er overzichtelijk uit ziet. Dit kwam doordat jullie alle begrippen hadden uitgelegd. Het was hierdoor fijn om te lezen. Wij snappen alleen niet waarom jullie bij sommige definities niet verder hebben uitgelegd waarop jullie de gegevens hebben gebaseerd. Zo snappen wij alle aannamens niet, omdat wij jullie achterliggende gedachte nergens kunnen terug vinden.

Bronnen
Jullie hadden duidelijk alle bronnen erbij vermeldt. Alleen hadden jullie het niet vermeldt in apa-stijl.


woensdag 29 mei 2013

De weg naar succes

Canvas Model
Inmiddels weten we hoe Tempo-Team in elkaar steekt, welke trends er zijn en wat mogelijke juridische beperkingen kunnen zijn. Op basis van de vorige opdrachten zijn we gaan kijken naar de mogelijkheid voor een nieuw bedrijfsidee. Er is gekeken naar wat ze op dit moment aanbieden en waar nog winst te behalen valt. In het Business Canvas Model is onder andere te zien op welk klantsegment ze zich gaan richten en welke veranderingen er zullen plaatsvinden in de bouwstenen.

Het bedrijfsidee
Zoals je in het bovenstaande model hebt kunnen zien zal Tempo-Team een nieuwe dienst gaan aanbieden om startende ondernemers te ondersteunen. Deze dienst houdt in dat Tempo-Team een team van 4 specialisten koppelt aan startende ondernemers met een maximaal bestaansjaar van 5 jaar. Dit team is gespecialiseerd op het gebied van: Fiscaal, Juridisch, Marketing en Financiën. Er wordt ook rekening met de branche waarin de startende ondernemer opereert en welke specialisten hierbij passen. Door deze dienst wordt de kans op succes voor de onderneming vergroot, omdat zij ondersteund worden met specialisten die weten hoe ze de continuïteit kunnen versterken.

Om deze dienst te promoten is er een filmpje gemaakt om startende ondernemers te informeren over de mogelijkheden die wij hen kunnen aanbieden.

Van ideeën naar cijfers

Een innovatief bedrijfsidee is een hele uitdaging voor een organisatie, want wat is er allemaal voor nodig om het te kunnen realiseren? Zo moeten ze een gezonde solvabiliteit en een gezonde current ratio. Vandaar dat er een investerings- en financieringsbegroting is opgesteld op basis van ons bedrijfsidee.

Op basis van de investerings- en financieringsbegroting zijn er begrotingen gemaakt voor de te verwachten inkomsten en uitgaven. Zo heb je de resultatenbegroting, de liquiditeitsbegroting en de eindbalans. Omdat je nooit de garantie hebt dat een bedrijfsidee kans van slagen heeft, is er zowel een 'bestcase scenario' en een 'worstcase scenario' uitgewerkt voor de komende 3 jaren voor Tempo-Team. In het beste geval gaat alles volgens of boven verwachting. En in het slechtste geval is aangegeven bij welke posten tegenvallers aan de orde kunnen zijn en hoe het er dan financieel uit ziet.

Bekijk hier de financiele consequenties van het nieuwe bedrijfsidee voor Tempo-Team

dinsdag 28 mei 2013

Feedback Manfield


Klas: PBD-1KV
Tutor: Marjel Verhaeren
Tutorgroep: 52
Bedrijf: Manfield
Website: Blog Manfield

Algemeen
Onze eerste indruk van jullie blog is positief, de lay-out is mooi opgebouwd en het geeft Manfield goed weer. Als tip hebben we het Bedrijfskunde/MER logo te weergeven bovenaan jullie blog, naast het Avans logo.

Deel A
Het eerste deel van de weekopdracht had beknopter gekunt. Zoveel informatie heeft voor lezers geen toegevoegde waarde, omdat je niet in één keer een hele lap tekst kunt verwerken.

Deel B
De overeenkomsten en verschillen zijn sterk naar voren gebracht in dit deel. Het is duidelijk te zien dat jullie de voorwaarden van de websites goed hebben doorgenomen. 

Wel is het minder overzichtelijk geworden, doordat jullie het hebben verdeeld per onderwerp. Als jullie de verschillende onderwerpen samen hadden gevoegd in 1 stuk was het aantrekkelijker om te lezen. 

Deel C
Wij vinden dit laatste deel heel sterk. Jullie hebben goed naar de  voorwaarden van de website van Manfield gekeken en het jullie hebben concrete verbeterpunten gevonden. Ook hier vonden wij het overbodig dat jullie eerst alle definities ging uitleggen van Manfield. Jullie hadden de lezer ook door kunnen linken naar de website. 

dinsdag 21 mei 2013

Innovatie van tuinbouw

Bij De Wereld Draait Door zijn regelmatig gasten die iets vertellen over Nederlandse innovaties. Dit filmpje gaat over Incotec, Incotec is een bedrijf dat zaad verbeterd en waarde toevoegt.

Ondanks de crisis, groeide de zaadindustrie afgelopen drie jaar met meer dan 70 procent in omzet. Een geweldige innovatie die een wezenlijk verschil kan maken voor telers van over de hele wereld.

Trein die niet hoeft te stoppen


Het innoveren van nieuwe producten of diensten kan op verschillende manieren. Hieronder ziet u een filmpje over hoe passagiers de trein in kunnen stappen zonder dat de trein hoeft te stoppen. Dit is een zeer innovatief idee alleen helaas nog niet realistisch haalbaar.


Innovatie bij Heijmans

In dit filmpje zie je op een leuke wijze welke plannen Heijmans voor de toekomst heeft. Allerlei innovatie ideeën waardoor het verkeer veiliger wordt. Deze keer hebben ze het wilgenvangnet ontwikkeld. Als je de grip van het stuur verliest en je belandt in de berm word je tegen gehouden door wilgen.



Gastcollege Rabobank



Martijn Kanters
Manager KredietRisicoManagement
Rabobank Den Bosch


Tony van Driel
Teammanager Klant Contact Centrum
Rabobank Nederland

Op maandag 21 mei is er een interessant gastcollege geweest van Martijn Kanters en Tony van Driel, managers bij de Rabobank. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.
 
Marcia Horemans
In het gastcollege van vandaag werd de financiering omtrent bedrijven besproken. Zo moeten ze inspelen op ontwikkeling/verandering, consumentengedrag, omgeving en de wetgeving. Bedrijven kunnen kiezen voor interne of externe financiering. Wanneer ze kiezen voor een bank heeft dit de volgende voordelen: relatief goedkoop, kost ze geen aandelen en geen emotionele betrokkenheid.

Ik vond het gastcollege deze week tegenvallen, omdat ik had verwacht dat ze de financiering omtrent innovatieve bedrijven zouden gaan uitleggen. Helaas was de informatie die ze gaven vrij algemeen en al grotendeels bekend

Hannah Winter
Het gastcollege dat werd gegeven door sprekers van de Rabobank was zeer langdradig. Zij hadden een sterke kern van een verhaal, maar door de presentatie verzwakte dit. Niet alleen de vele informatie was het probleem ook leek het alsof de sprekers zich niet goed hadden voorbereid. Ze hadden allebei een lakse houding, waardoor de aandacht van het publiek al snel weg viel. Buiten dit hadden ze al een slechte indruk gemaakt, doordat ze te laat waren en een half uur later begonnen. Qua kennis is het zeer handig en leerzaam. Ook gaven ze vele voorbeelden uit het praktijk en betrokken ze onze beroepsproduct. Dit was wel fijn. Verder vond ik het moeilijk om mijn aandacht erbij te houden, daarom richt ik mijn feedback vooral op de vormgeving.

Anne van Mook
Vandaag hebben we een gastcollege gehad van 2 medewerkers van de Rabobank. Innovatie moet natuurlijk ook worden gefinancierd. De Rabobank let op een aantal dingen: verandering van klantwensen, marktomstandigheden en technologische ontwikkelingen. Deze zaken zijn van belang bij het laten slagen van een innovatie. Verder is een goed ondernemersplan een vereiste voor het verkrijgen van krediet. Het viel mij op dat de Rabobank hier heel erg streng op selecteert op de haalbaarheid van het ondernemingsplan. Wat ik ook opvallend vond is dat de bank relatief goedkoop is om geld te lenen. In het gastcollege werd ook verteld dat een ander voordeel van lenen bij de bank is dat er geen emotionele betrokkenheid is bij het bedrijf in tegenstelling tot lenen bij familie. Dit kan in de praktijk nogal eens voor problemen zorgen. Ik vond de presentatie soms een beetje rommelig. De sprekers wisselde elkaar willekeurig af, dat zorgde voor wat onrust. Soms zat er te weinig vaart in de presentatie waardoor het een beetje langdradig werd. De informatie die verteld werd vond ik nuttig om een keer te horen.

Minou Verstegen
Deze presentatie ging over financiering. Als je een nieuw idee heb moet dat wel gefinancierd kunnen worden. Dat kan door middel van je eigen vermogen of door een lening bij de bank af te sluiten. De presentatie begon een stuk later door technische verstoringen.

Het leuke aan deze presentatie was dat de gastsprekers op een andere manier begonnen. Ze begonnen niet meteen met vertellen maar vroegen aan ons of we vragen hadden of dat we bepaalde aspecten aan bod willen laten komen.

Ze hadden zich goed voorbereidt en wisten ook van onze beroepsopdrachten. Jammer dat de presentatie op den duur een beetje langdradig werd.


De ultieme innovatie

In Dubai is de ultieme gadget voor pizzaliefhebbers ontwikkelt. Een pizzarestaurant heeft daar namelijk de 'VIP Refrigerator Magnet' bedacht waarmee je gemakkelijk en nog eenvoudiger een pizza kunt bestellen.  De magneet plak je op je koelkast, waarmee je vervolgens met één druk je favoriete pizza kunt bestellen.

 
 
Deze product innovatie is op basis van insights. Doordat zij slim hebben weten in te spelen op de behoefte van de klanten hebben zij dit kunnen verzinnen en een bijdrage aan hun omzet weten te behalen. In het volgende filmpje kun je zien hoe het werkt en welke techniek erachter zit.
 


zondag 19 mei 2013

Feedback Voetbal International

Klas:              PBD-1KV
Tutor:            Marjel Verhaeren
Tutorgroep:     54
Bedrijf:           Voetbal International
Website:         Blog Voetbal International


Beste mede-studenten,

In verband met het overschrijden van de deadline van de derde weekopdracht is er in overleg met onze tutor Irene Demmers besloten dat wij jullie hier geen feedback meer over hoeven te geven.


Met vriendelijke groeten,


Tempo-Team

Tutorgroep 8

Marcia Horemans
Anne van Mook
Minou Verstegen
Hannah Winter

donderdag 16 mei 2013

Juridische restricties

Deze week zijn wij op zoek naar juridische restricties (beperkingen op basis van de wetgeving) met betrekking tot online innovatie. Wij gaan inventariseren en analyseren wat er juridisch allemaal bij komt kijken als het gaat om het ‘oprichten’ van een website of sociaal medium.

Achtergrond informatie
Eerst hebben wij gekeken naar de (algemene) gebruikersvoorwaarden en het privacybeleid van de volgende 5 websites of sociaal medium:

Hyves                Algemene gebruikersvoorwaarden en privacybeleid
Facebook           Algemene gebruikersvoorwaarden en privacybeleid
LinkedIn             Algemene gebruikersvoorwaarden en privacybeleid
Wehkamp           Algemene gebruikersvoorwaarden en privacybeleid
Werkspot           Algemene gebruikersvoorwaarden en privacybeleid


Analyseren
Aan de hand van de bovenstaande (algemene) gebruikersvoorwaarden en privacybeleid zijn wij de juridische aspecten gaan analyseren en vergelijken. Zo is er gekeken naar de overeenkomsten, verschillen en of deze verklaarbaar zijn voor de websites en sociaal medium. Ook kijken we naar de Nederlandse Wetgeving. Onze bevindingen zijn te lezen in het analyseverslag.

Tempo-Team
Daarnaast hebben we gekeken naar de juridische restricties van Tempo-Team. Zo wordt er gekeken naar de vrijheid van meningsuiting, portretrecht, auteursrecht en de bescherming van privacy. We hebben gekeken naar de huidige algemene gebruikersvoorwaarden en het privacybeleid en hierop verbeterpunten toegepast.

dinsdag 14 mei 2013

Aangifte tegen KPN


Het schijnt dat KPN privé data over neemt van zijn abbonees. Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom heeft hier al vaker over gediscuseerd en nu vragen zij of de abbonees naar de politie willen toe stappen. In het volgende artikel is te lezen hoe zij dat willen aanpakken en hoe KPN het verwijt weerspreekt. Er is namelijk sprake van juridische beperking ter bescherming van de consument.

Algemene voorwaarden vaak teveel

In deze aflevering van RamBam gaan ze uitzoeken wat er in de algemene voorwaarden staat van verschillende bedrijven. 

Ze hebben de voorwaarden allemaal gelezen en kwamen tot de conclusie dat het bijna niet te doen is om ze allemaal te snappen. Ook is gebleken dat (bijna) niemand de voorwaarden leest en altijd accepteert. 

Gastcollege Intellectuele Eigendomsrecht


Dorus van der Burgt

VDB Advocaten Notarissen

UvT Intellectuele Eigendomsrecht
en ICT-recht



Op maandag 13 mei is er een interessant gastcollege geweest van Dorus van der Burght, advocaat bij VDB Adovaten Notarissen. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.

Marcia Horemans
Vandaag hadden we een gastcollege van een advocaat, die ons meer kwam vertellen over intellectueel eigendomsrecht. Dit omvat onder andere merken-auteursrecht. Hij legde de 4 basisvormen uit en gaf bij elke vorm herkenbare en duidelijke voorbeelden. Denk aan de bekende merken met herkenbare logo’s, zoals: Apple, Google, Nike en Ikea. De rechten zijn te onderscheiden in woordmerk, beeldmerk, vormmerk en kleurmerk.

Ik vond het een interessant gastcollege van Dorus van der Burgt. Het gastcollege sluit goed aan op onze huidige lesstof, waardoor ik het zeer leerzaam vond. De spreker had goede voorbeelden die hij duidelijk kon toelichten.

Anne van Mook
Vandaag hebben we een gastcollege gehad over het onderwerp intellectueel eigendomsrecht. Ik vind dit een heel interessant rechtsgebied omdat elk bedrijf hier wel eens mee te maken heeft.De onderwerpen die zijn uitgelicht zijn het merkenrecht en een stukje auteursrecht. Ik vond het leuk om te horen hoe sommige regels in elkaar zitten en hoe rechters daar hun invulling op geven.

De gastspreker kon ons veel leuke praktijkvoorbeelden geven over rechtszaken tussen verschillende bedrijven. Dit maakte het voor ons een leuke toevoeging op onze theorie lessen van recht. Tijdens de presentatie hebben we heel veel informatie gekregen. Hierdoor was het soms wel lastig om te blijven opletten. Gelukkig gebruikte de spreker wel veel gebruik van afbeeldingen in zijn presentatie, dit maakte het fijn om naar te kijken. Ik vind dit gastcollege het meest leerzaam van dit blok omdat het goed aansluit op onze lesstof.

Minou Verstegen
Vandaag hadden we een gastcollege over eigendomsrechten. De gastspreker heeft al veel ervaring op het gebied van eigendomsrechten met specifiek merk- en acteursrecht. In het begin was de presentatie een beetje langdradig met veel tekst op de dia's.

Gelukkig had hij daarna veel voorbeelden die het het dagelijks leven echt gebeurd zijn. Erg interessant om te horen hoe 2 partijen met elkaar in conflict zijn en hoe het in het rechtbank gaat.
De sheets zijn alvast een goede basis voor de komende les Recht. Misschien lukt het me nu wel om beter op te letten met de les. (haha). 

Hannah Winter
Het gastcollege ging over intellectuele eigendomsrechten, met name over merk- en acteursrecht. Het merkrecht heeft 4 basisvormen, namelijk: woord-, beeld-, vorm- en kleurmerk. Bij elke vorm gaf hij vele voorbeelden, waardoor zijn verhaal werd verduidelijkt en ondersteund. Ook had meneer van der Burgt het over de verwarringen die er ontstaan en hoe de merken worden beschermd. Niet alleen hoe merken worden beschermd, maar ook de acteurs. Acteurrecht is een uitsluitend recht, waardoor het zowel positieve als negatieve bevoegdheid heeft.
 
Ik vond het gastcollege zeer interessant, maar het was wel langdradig. De theorie werd duidelijker uitgelegd dan in de lessen. Hierdoor was het leerzaam om dit gastcollege te volgen. Ook zullen zijn sheets handig zijn als extra informatie over de lesstof. Verder vond ik het prettig dat hij vele voorbeelden gebruikte.

maandag 13 mei 2013

De Innovatiebox

Organisaties hebben veelal te maken met juridische aspecten. Dat al deze regels binnen ons rechtssysteem niet alleen maar negatief hoeven te zijn, bewijst het volgende filmpje. Nederland wil namelijk aantrekkelijk blijven voor innovatieve ondernemingen. Deze worden gestimuleerd door middel van forse belastingreductie op de winst die is behaald met innovatie werkzaamheden, oftwel de Innovatiebox.

Creativiteit, innovatie en intellectueel eigendomsrecht

Het recht speelt een belangrijke rol bij innovatie. Als je wilt innoveren zijn er een aantal dingen die daar bij komen kijken zoals het auteursrecht, merken recht en octrooirecht. Deze onderwerpen behoren tot het rechtsgebied intellectueel eigendomsrecht. Afgekort IE.

In dit artikel gaat het over de vraag of het intellectueel eigendomsrecht nog wel ruimte biedt voor een duurzame samenleving. Het recht richt zich namelijk op het eigen belang en niet op een samenleving waar eenheid centraal staat. Verder wordt ook de vraag gesteld of het IE recht geen beperking is voor innovatie omdat het toegang tot informatie zou beperken.

zaterdag 11 mei 2013

Trends: toekomstig wereldbeeld & de invloed


Deel I: Trends
In een collage hebben wij huidige trends in kaart gebracht. Bij het eerste artikel zie je dat er een continue ontwikkeling is op het gebied van applicaties. Om nieuwe en bestaande klanten aan te kunnen blijven trekken, moeten deze verbetert worden om aan de wensen te kunnen voldoen. Daarnaast zie je een toenemende trend in het aantal fitte senioren. Door deze opkomst zal de gezondheid van ouderen die sporten toenemen. Deze stijgende trend is positief voor de samenleving. Onderin zie je een nieuw aanbod van een sportschool. Naast het reguliere assortiment bieden zij nu ook virtuele groepslessen aan. Met deze uitbreiding kunnen zij meer (potentiële) klanten benaderen. In het laatste artikel worden oude middelen gemoderniseerd door middel van de smartphone. Deze trend is een belangrijke marketingontwikkeling voor bijvoorbeeld de detailhandel.


Deel II: Toekomstig wereldbeeld
Op basis van de gevonden trends zijn er twee uitgekozen die veelvoudig in het nieuws zijn geweest, namelijk: meer fitte senioren en animo virtuele groepslessen. Hoe zouden deze trends zich in 2021 ontwikkelt hebben? Wij hebben beide trends minimaal en/of maximaal laten terug komen in vier dagboekverhalen.  


Deel III: Invloed van de trends op ons business model 
Op basis van de bovenstaande geschetste scenario's zijn wij gaan kijken naar wat de invloed van deze trends is. Welke invloed zullen zij hebben op het business model van Tempo-Team? Er zal namelijk een verandering plaatsvinden in de bouwstenen. Benieuwd welke? Bekijk dan snel het model.

woensdag 8 mei 2013

Feedback Diergaarde Blijdorp

Klas: PBD-1KV
Tutor: Marjel Verhaeren
Tutorgroep: 55
Bedrijf: Diergaarde Bijdorp
Website: Blog Diergaarde Blijdorp                    
Opdracht: Week 2 Canvas model linkerzijde
 
Canvas
Wij hebben jullie canvas model bekeken en kwamen tot de conclusie dat we het model erg goed vinden. De bouwstenen zijn duidelijk beschreven. Bij jullie Key Resources zagen wij dat jullie financieel er bij hadden staan. Wij denken dat dit er niet bij hoort te staan, omdat het geen hoofd resource is. Fysiek en Human resources zijn de belangrijkste voor Diergaarde Blijdorp. Bij financieel kun je eerder denken aan een verzekeringsmaatschappij of een bank. Verder hebben we er niets op aan te merken.
 
Lay-out
De lay-out ziet er mooi en fris uit. Je ziet meteen als je op jullie blog komt dat het over een dierentuin gaat. Diergaarde Blijdorp mag hier wel een voorbeeld aan nemen. Verder is het overzichtelijk opgebouwd en hebben jullie alle links mooi verwerkt in de tekst.
 
Labels
De labels op jullie blog komen niet overeen met het blokboek. Zo hebben jullie een label individueel en een label verdieping. Dit hoort één label te zijn dat verdieping heet. Ook ontbreekt het label feedback.

Web-tekst
Let er op dat je zorgt dat de tekst op jullie blog makkelijk scanbaar is voor bezoekers. Werk bijvoorbeeld met tussenkopjes en alinea’s.
 
Het viel ons op dat jullie twee keer dezelfde inleidende tekst hebben gebruikt voor het hele model, beetje dubbelzinnig. Je zou bijvoorbeeld twee kortere teksten kunnen schrijven voor het deel dat je behandeld.

Bij de feedback van het gastcollege in week 3 hebben jullie het verkeerde bestand geüpload. In de inleidende tekst hebben jullie het over Paul Hoogenberk en in het bestand gaat het over Bob van Leeuwen.

Wij hopen dat jullie iets met deze feedback kunnen. Over het algemeen zijn wij erg positief over jullie blog! Succes met de komende weken.


Met vriendelijke groeten,


Tutorgroep 8
Minou Verstegen, Marcia Horemans, Anne van Mook en Hannah Winter

maandag 6 mei 2013

10 Cruciale Consumententrends voor 2013

In dit artikel kunt u de 10 cruciale consumententrends van 2013 vinden. Nieuwe behoeften, nieuw technologieën, nieuwe toepassingen en nieuwe businessmodellen worden besproken. 

Gastcollege 'Do Something Different'

 

 

Paul Hoogenberk
Directeur Medicinfo bij UVIT

Universiteit van Tilburg




Op maandag 6 mei is er een interessant gastcollege geweest van Paul Hoogenberk, Directeur Medicinfo bij UVIT. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.

Marcia Horemans
Van te voren had ik geen verwachtingen van het gastcollege, aangezien ik niet wist wat het onderwerp van de presentatie zou zijn. Paul begon met de definitie van innovatie, waaraan hij zijn eigen draai had gegeven. Volgens hem was deze namelijk onder te verdelen in drie aspecten: verbeteren (90%), veranderen (8%) en vernieuwen (2%). Door middel van de zogenaamde 'showstoppers' die bestaan uit wilskracht en discipline, kun je het gedrag van mensen gaan veranderen. De vaste gedragspatronen moeten namelijk doorbroken worden wil je succes behalen. Hij gaf van zichzelf nog een voorbeeld in zijn werkomgeving. Doordat zijn collega's en leidinggevende geen interesse hadden in verandering moest hij meer moeite gaan doen om ze te overtuigen. Uiteindelijk heeft dit proces hem meer dan vijf jaar gekost.
Door dit gastcollege heb ik meer inzicht gekregen in het proces wanneer je iets nieuws wilt introduceren. Dit lijkt niet zo makkelijk als het lijkt doordat er veel verandering moet plaatsvinden.

Anne van Mook
Dit college ging over innoveren als proces. Paul Hoogenberk vertelde dat het niet iets is wat uit de lucht komt vallen maar dat je het kunt plannen in een bedrijf. Innovatie is volgens Paul: verbeteren, veranderen en vernieuwen. Het proces bestaat uit concrete vragen abstract maken zodat de denkrichting breder wordt. Een probleem in het creatief denken is dat mensen vaak te snel ideeën afkappen. Om dit te voorkomen moet je veel doorvragen ‘how, what en how’. Wat ik leuk en interessant vond aan dit gastcollege is dat duidelijk werd gemaakt dat je innovatie dus echt implementeren in een bedrijf.
De presentatie was simpel en duidelijk, er stonden een aantal leuke filmpjes in. Verder sprak de spreker helder en duidelijk. Door deze presentatie heb ik een beter beeld bij wat innovatie voor bedrijven inhoudt.  

Minou Verstegen
Van deze presentatie had ik geen enkele verwachting omdat het iedere week over innoveren gaat. Toch heeft meneer Hoogenberk me weten te inspireren met zijn verhaal. Bij het woord innovatie denkt iedereen gelijk aan een nieuw product of een nieuwe dienst. Slechts 2% van alle ontwikkelingen bestaan uit nieuwe producten of nieuwe diensten. 90% van de ontwikkeling is het verbeteren en 8% vernieuwing. 
Ook werd duidelijk dat we vast zitten in onze gewoontes en dat je eerst denkt dan doet en dan krijgt. Nu moet het omgedraaid worden: eerst doen dan krijgen en dan pas gaan denken. Kennis, verbeeldingskracht en creativiteit heb je nodig om een innovatief plan te ontwikkelen. 
Een leuke, eenvoudige presentatie met erg leuke filmpjes. Ook erg leuk en interessant omdat er dingen aan bod kwamen waar we nog nooit iets over gehoord hadden.  

Hannah Winter
Toen ik op het rooster zag dat ik maandag een gastcollege zou hebben wist ik niet wat ik ervan kon verwachten. De presentatie was van Paul Hoogenberk over ‘Do Something Different’. Hoogenberk had een duidelijke opening, waardoor je meteen was geboeid. Eerst gaf hij uitleg over zijn definitie van innovatie (verbeteren, veranderen en vernieuwen) en creativiteit. Het verhaal werd versterkt door filmpjes. Hierin kwam de aspecten dialoog (samenwerken) en systematisch werken duidelijk naar voren.
Hoogenberk gaf buiten informatie ook tips. Hij zei dat je moet inspelen op de denkwijze van mensen. Mensen zijn geneigd om eerder af te kappen in plaatst van open te staan voor nieuwe ideeën. Als tip gaf hij om veel en abstracte vragen te stellen en om het gedragspatroon te doorbreken. Ik heb van deze gastcollege geleerd dat je alles op verschillende manieren kan bekijken, waardoor jij jezelf flexibeler opstelt tegenover anderen. Ook besefte ik dat het een valkuil is als je je vast houdt aan je vaste gewoonte.

De trends van Social Media


2012 was een geweldig jaar voor Social Media. De makers van dit filmpje zijn van mening dat het elk gebied in ons leven beïnvloedt. Zo laten ze enkele statistieken zien en de effecten die het op ons heeft, bekeken vanuit verschillende standpunten.
Maar volgens de makers moet het beste nog komen. In 2013 zal Social Media een grotere groei doormaken: van mobiel tot TV. Ben jij benieuwd naar de trends voor komend jaar? Bekijk dan nu snel bovenstaand filmpje!

Top 3 Trends 2013


Shama Kabani is op een beurs/conferentie en verteld over de top 3 trends voor het aankomende jaar. De eerste trend die zij is tegenkomen is naadloze integratie. Zij heeft het over de activiteiten die onmiddellijk kunnen worden samengevoegd met het social media. Het is gemakkelijk te gebruiken en de informatie wordt sneller verspreid. Als tweede trend ziet zij dat je tegenwoordig alles kan aanpassen aan je eigen behoefte. Dit noemde zij ‘the local flavor’. Als voorbeeld geeft zij dat je foto’s kan bewerken en zelf de achtergrond kan kiezen en aanpassen. De laatste trend die zij tegenkwam gaat over complementaire samenwerking tussen bedrijven. Het is tegenwoordig steeds meer van toepassing dat bedrijven elkaar gaan helpen.

De top 3 trends van 2013 zijn terug te vinden in het onderstaande filmpje.


Arbeidsmarkttrends

Trends zijn overal, ook op de arbeidsmarkt. Intermediaire heeft er een aantal gespot voor u. Handig voor werkgevers, maar ook voor werknemers.

Top 5: belangrijkste arbeidsmarkttrends van 2013

donderdag 25 april 2013

Tempo-Team in kaart gebracht (deel 2)

Deze week werken we de linkerkant van het Canvas Model uit voor Tempo-Team. Vorige week zag u de rechterkant van dit model. De linkerkant bestaat uit kostenstructuur, inkomstentromen, kernactiviteiten, key recources en key partners.

Kostenstructuur
Het creëren en leveren van waarde, het onderhouden van klantrelaties en het genereren van inkomsten  brengen allemaal kosten met zich mee. Bij een kostenstructuur wordt onderscheidt gemaakt tussen kostengestuurd (focus op prijs) of waardegestuurd (focus op waardecreatie). Kostenstructuren kunnen de volgende kenmerken hebben: vaste kosten, variabele kosten, schaalvoordelen en scopevoordelen. 

Inkomstenstromen
Hoe komt en bedrijf aan haar inkomsten? Er zijn 7 soorten inkomstenbronnen: goederenverkoop, gebruikersfee (prepaid), abonnementsgelden, uithuren/lenen/leasen, licentieverlening, brokerage fees (percentage van verkooptransactie, makelaar) en reclame.

Kernactiviteiten 
Welke kernactiviteiten vereisen onze waardeproposities? Er zijn 3 soorten kernactiviteiten. Een productiebedrijf valt onder productie, een uitzendbureau valt onder probleemoplossing en bedrijf die alleen een verkoopsite aanbiedt maar zelf niets verkoop of onderhandeld valt onder platform/netwerk.  

Key recources
Key recources worden in 4 categorieën ingedeeld: fysieke resources (vaste activa, infrastructuur), Intellectueel (kennis, informatie, patenten), Human Recources (kennis en kunde) en financieel.

Key partners
Het netwerk van leveranciers en partners die zorgen dat het businessmodel werkt. Er zijn 4 soorten partnerschappen: strategische allianties, coöptatie, joint ventures en lange termijn koper/leveranciersrelatie.

Waarom key partners: optimaliseren en schaalvoordelen, beperken van risico's en onzekerheid en acquisitie van bepaalde resources en activiteiten die je zelf niet hebt.


Hier vindt u het pdf-bestand van het Canvas model
Visuele vormgeving Canvas model

Feedback Citroën

Klas:            PBD-1JV
Tutor:          Edith Wissels
Tutorgroep:  49
Bedrijf:        Citroën
Website:      Blog Citroën
Opdracht:    Week 1: Canvas model
 

Klantsegmentatie
De klanten van Citroën zijn goed onderverdeeld in de 3 segmenten. Privé, zakelijk en reparatie zijn duidelijk terug te vinden op de site van Citroën. Alleen snappen wij niet waarom jullie privé onder hebben verdeeld in leningen.  
Ook wordt je als klant onderverdeeld in een bepaalde groep op basis van de behoeften en niet op basis van de keuze auto/product die je maakt.

 
Waardepropositie
De waardepropositie service bij het kopje reparaties vinden wij goed hierbij passen. Bij het kopje privé en zakelijk zien wij terug dat jullie de theorie van het boek niet goed hebben toegepast. Zijn de waardeproposities van Citroën status/merk, het extra vermogen in sportieve auto’s en hebben zakelijke klanten daadwerkelijk kostenvoordeel? Is de wegenbelasting niet afhankelijk van de zuinigheid/milieuvriendelijkheid van de auto’s?

Wij denken dat status/merk eerder bij het merk BMW past in plaatst van bij Citroën. Op de website van Citroën zien wij terug dat zij vooral gaan voor comfort, milieu en veiligheid. Dit valt onder de waardepropositie performance en gemak.

 
Distributiekanalen
De gekozen kanalen voor de privé klanten zijn goed gekozen, en herkenbaar voor ons. Dit geldt ook voor het kopje reparatie/onderhoud.
Onder het kopje zakelijk maken jullie gebruik van een formele brief. Klopt dit, stuurt Citroën alleen brieven naar grote, zakelijke klanten? Op de website hebben wij namelijk terug gevonden dat Citroën in diverse steden Business Centers heeft voor de zakelijke klanten. Bekijk voor de juiste distributiekanalen de website van Citroën.

 
Klantrelatie
Dat Citroën samenwerkt met Peugeot hoort niet onder de bouwsteen klantrelatie, maar onder de bouwsteen keypartner. De samenwerking tussen deze twee bedrijven heet inderdaad co-creatie.

Er is bij Citroën inderdaad sprake van persoonlijke hulp. De klanten kunnen altijd de showrooms inlopen om een kijken te nemen in het assortiment. Jullie zeggen dat Citroën het belangrijk vindt om relatie bij te houden bij de zakelijke klanten. Zelf vinden wij een formele brief zeer onpersoonlijk en bevordert het niet de relatie. Wel kunnen wij ons erin terug vinden dat een zakelijke klant meestal te maken heeft met één contactpersoon.

Bij de reparaties hebben jullie vermeldt dat Citroën een persoonlijke monteur toewijst aan de klanten. Hoe jullie het hebben geformuleerd lijkt het alsof elke klant altijd dezelfde, persoonlijke monteur toegewezen krijgt. We snappen wat jullie bedoelen, maar het is niet goed geformuleerd.

Algemeen
Let op spelfouten en slordigheidsfouten. Zo zagen wij 1 keer ‘hebbe’ in plaatst van hebben. Met spelfouten doelen wij op verkeerd gebruik van lidwoorden en interpunctie.

Lay-out
We vinden dat jullie goed bezig zijn geweest met de lay-out. Je ziet gelijk dat je op een blog voor Citroën terecht bent gekomen, de huisstijl komt namelijk overeen. 'De modellen van Citroën' in de zijbalk is een leuke toevoeging. Daarnaast is alles mooi gecentreerd en heeft het blog duidelijke filmpjes. Tip: eventueel het Avans en Bedrijfskunde/MER logo er op plaatsen.

woensdag 24 april 2013

Tijd voor nieuwe business model

Ondanks de economische crisis hebben de CEO's het volste vertrouwen in dat de winst de komende drie jaar zullen gaan stijgen. Om dit te realiseren moet het bedrijf een groeistrategie kiezen. Een groeistrategie uit het Ansoff-model. Natuurlijk willen de bedrijven groeien, maar proberen dit zo milieuvriendelijk te doen. Hierdoor hebben veel CEO's behoefte aan een nieuwe business model om de uitdagingen waarvoor ze staan  het hoofd te bieden.

Bekijk hier het artikel om te kijken hoe je een goede prognose maakt om een nieuwe business model te ondersteunen.

dinsdag 23 april 2013

Interne innovatie

Innovatie vereist natuurlijk ook interne veranderingen. Het 7s model van McKinsey is een veel gebuikt model om de interne organisatie in kaart te brengen. Als een 's' veranderd veranderen de andere mee. Het model heeft 7 verschillende aspecten die elk een ander deel van de interne organisatie beschrijven.

In de eerste helft van het Propedeuse jaar van de opleiding Bedrijfskunde MER komt dit model veel aan bod omdat dit model veel inzicht geeft in bedrijfsprocessen.  

In dit artikel vindt u een uitgebreide uitleg over hoe het model in elkaar zit.

Een kijk op het business model: innovatie

In elke sector komt het Business model aan bod, maar wat is het nou precies en hoe ga je er mee aan de slag? Onderstaand filmpje laat je zien waaruit het model is opgebouwd en waar het nou precies voor dient. Zo wordt er uitgelegd dat het een middel is om organisaties beter te begrijpen. Aan de hand van 8 belangrijke aspecten brengen ze namelijk de organisatie in kaart.
Vervolgens gaan ze in op het Business model Innovatie, waarbij je niet moet veranderen wat je verkoopt maar waar een organisatie haar gehele business model opnieuw moet gaan evalueren.
 
 

maandag 22 april 2013

Innovatie van businessmodellen

In dit artikel leest u hoe u stapsgewijs het businessmodel kunt vernieuwen. Het gaat om drie stappen: beschrijven, analyseren en innoveren. In het artikel staan verschillende cases en voorbeelden die in de praktijk plaats vinden.
In het artikel vindt u de volgende aspecten: werken met businessmodellen, wat is een businessmodel, stappenplan voor het beschrijven van een businessmodel, valkuilen bij werken met businessmodellen, visualisatie van businessmodellen, innovatie van businessmodellen en goede uitvoering van eenvoudige aanpak essentieel.    




Gastcollege innoveren


Bob van Leeuwen
Trendwatcher/Strategist Interpolis

Marketing (Avans Hogeschool)
Retailmarketing (UvT)
Consumer behavior & trends (Nyenrode Business Universiteit)



Op maandag 22 april is er een interessant gastcollege geweest van Bob van Leeuwen, Trendwatcher bij Interpolis. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.

Marcia Horemans
Tijdens het gastcollege kwam er ten sprake dat de denkwijze van mensen is veranderd. Terwijl vroeger mensen meer aan zichzelf dachten, zijn we nu naar een 'wij' maatschappij aan het groeien. Dit betekent dat de invloed is gaan liggen bij de grotere massa, oftwel de klanten, in plaats van bij het bedrijf zelf. Doordat de technologie continue vernieuwd kunnen wij inmiddels op elk moment van de dag het laatste nieuws volgen. Hier moeten organisaties innovatief op in kunnen spelen. Door deze vernieuwingen wordt de reputatie van een bedrijf bepaald door wat er online gepubliceerd is. Deze zoekresultaten zijn namelijk vaak gebaseerd op ervaringen van de klant. Ten slot werd er nog benadrukt dat mensen behoefte hebben aan 'echtheid', dit betekent dat bedrijven eerlijk en transparant moeten zijn.
Al deze punten vond ik interessant en in grote mate ook relevant voor onze blog. Doordat de behoeften van mensen veranderen moet er gekeken worden naar wat zij wel of niet interessant vinden om te lezen.

Anne van Mook
Ik vond het gastcollege erg interessant. Ik had helemaal geen verwachtingen bij dit gastcollege omdat ik tot nu toe de gastcolleges niet echt heel leerzaam vond. Dit college vond ik echter wel interessant. De inhoud was vernieuwend en het geeft een beter inzicht in de maatschappij.

Opvallende informatie vond ik dat we van een ‘ik-cultuur’ steeds meer naar een ‘wij-cultuur’ gaan door de invloed van internet.  Transparantie word steeds belangrijker in deze tijd en bedrijven kunnen daarop inspelen door dit te omarmen. Door het internet hebben bedrijven veel minder controle op hun imago. De reputatie van een bedrijf is dus veel belangrijker en hangt vaak af van het zoekresultaat op google. Ondanks dat het internet heel erg massaal is zijn consumenten constant op zoek naar authenticiteit.
Behalve dat de inhoud nuttig was had de presentatie ook een erg mooie vormgeving en was de presentator goed te volgen.
 

Minou Verstegen
Binnen 1 uur ben ik veel wijzer geworden over het thema Trendwatcher. Bob heeft ons 3 trends laten zien om ons duidelijk te maken hoe bedrijven op trends inspelen. Hoe het eerst was en nu is, over de ik en wij-cultuur en transparantie. De tijdgeest. Vooral door het internet zijn er de laatste jaren in veel ontwikkelingen geïnvesteerd. 

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de presentatie maar Bob heeft met een boeiend verhaal, veel plaatjes en leuke filmpjes mijn interesse gewekt! 
 
Met veel voorbeelden werd duidelijke hoe een bedrijf op de ontwikkeling inspeelt. Voorbeeld: door de komst van internet is het voor kranten moeilijker om eruit te springen. Daarom hebben veel kranten geïnvesteerd in een online krant. 

Door de presentatie van Bob heb ik een beter beeld gekregen hoe bedrijven inspelen bij opkomende trends. Ook bij ons thema bedrijf Tempo-Team wordt ook geïnvesteerd in ontwikkelingen. Voorbeeld: laatst is er nog flink geïnvesteerd in digitalisering. 

Hannah Winter
Ik had weinig verwachtingen van het gastcollege, doordat het mij nog niet duidelijk was waar het over zou gaan en wie het zou zijn. Wel wist ik van te voren dat het te maken had met innoveren bij bedrijven. Ik had van de presentatie verwacht dat hij het meer zou koppelen aan Interpolis in plaatst van in het algemeen. De presentatie zelf had een mooie opzet en de presentator was goed voorbereid. Ook had hij het leuk opgezet, waardoor je aandacht erbij bleef. Hij ondersteunde zijn verhaal goed met vele voorbeelden en filmpjes.

Door de vele voorbeelden was het gemakkelijker om een link te leggen tussen zijn presentatie en onze eigen bedrijf die wij moeten innoveren. Uit het presentatie heb ik geleerd dat bedrijven steeds meer uit handen moet geven. De bedrijven moeten zorgen voor een radicale transparantie, waardoor de bevolking in Nederland sneller toegang heeft tot hun gegevens. Door de openheid van de bedrijven veranderen hierdoor wel de reputaties van de bedrijven. Het imago wat het bedrijf wil uitstralen komt niet altijd overeen met de reputatie. Dit komt door de verschillende ervaringen. Tegenwoordig zoekt het bevolking veel naar de ervaringen en niet meer naar de originele website van een bedrijf.  Het was leuk om de veranderingen van de afgelopen 20 jaar te zien. Zo zag je dat steeds meer mensen een eigen onderneming willen beginnen. Alles wordt steeds persoonlijker, waardoor je moet leren om je goed te onderscheiden van anderen. Met al deze aspecten moeten wij op onze blog ook rekening mee gaan houden.

zondag 21 april 2013

Tempo-Team in kaart gebracht (deel 1)


Wat is het Canvas model?

Het Canvas model is een business model om organisaties in kaart te brengen op een makkelijke en visuele manier. Het model kan worden gebruikt voor de eigen organisatie, businessmodel voor starters maar bijvoorbeeld ook om concurrenten te analyseren. Het model is opgebouwd uit 9 basisbouwstenen. Deze bouwstenen omvatten 4 hoofdgebieden van een onderneming: klanten, aanbod, infrastructuur, en financiële levensvatbaarheid. 

Hier ziet u een filmpje waar het Canvas Model duidelijk uitgelegd wordt

De bouwstenen
Deze week werken we de rechterkant van het model uit voor Tempo-Team. De rechterkant bestaat uit klantenrelaties, klantsegmenten, waardeproposities en kanalen. 

Klantrelaties
De klantenrelaties zijn de soorten relaties die het bedrijf aan gaat met de verschillende klantsegmenten. Hoe communiceert het bedrijf dus met haar klanten. De doelen van klantenrelaties zijn: nieuwe klanten aantrekken, bestaande klanten blijven klanten, meer verkopen aan bestaande markten
Klantsegmenten
Klantsegmenten zijn de verschillende groepen of mensen die een onderneming wil bereiken en bedienen. Elke groep heeft andere behoeften en vraagt dus om een andere benadering. Bijvoorbeeld, ga je de grote massa benaderen of juist een hele specifieke groep? (nichemarkt)

Waardeproposities
Waarom kiest een consument het ene bedrijf boven het andere? Waarde wordt gecreëerd door een onderscheidende mix van elementen die de het klantsegment bevredigd. Voorbeelden van klantwaarde creëren: nieuwheid, performance, ontwerp, merk/status en prijs.

Kanalen
Hoe communiceer je met je klantgroepen en hoe krijgen ze jou product? Het vinden van de juiste mix van kanalen is cruciaal om een waardepropositie op de markt te brengen.


Hier vindt u deel 1 van het door ons ingevulde Canvas Model voor Tempo-Team.

Volgende week volgt de linkerkant van het model. Hierin staan de keypartners, keyresources, kostenstructuur en de inkomstenstromen.