dinsdag 14 mei 2013

Gastcollege Intellectuele Eigendomsrecht


Dorus van der Burgt

VDB Advocaten Notarissen

UvT Intellectuele Eigendomsrecht
en ICT-recht



Op maandag 13 mei is er een interessant gastcollege geweest van Dorus van der Burght, advocaat bij VDB Adovaten Notarissen. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.

Marcia Horemans
Vandaag hadden we een gastcollege van een advocaat, die ons meer kwam vertellen over intellectueel eigendomsrecht. Dit omvat onder andere merken-auteursrecht. Hij legde de 4 basisvormen uit en gaf bij elke vorm herkenbare en duidelijke voorbeelden. Denk aan de bekende merken met herkenbare logo’s, zoals: Apple, Google, Nike en Ikea. De rechten zijn te onderscheiden in woordmerk, beeldmerk, vormmerk en kleurmerk.

Ik vond het een interessant gastcollege van Dorus van der Burgt. Het gastcollege sluit goed aan op onze huidige lesstof, waardoor ik het zeer leerzaam vond. De spreker had goede voorbeelden die hij duidelijk kon toelichten.

Anne van Mook
Vandaag hebben we een gastcollege gehad over het onderwerp intellectueel eigendomsrecht. Ik vind dit een heel interessant rechtsgebied omdat elk bedrijf hier wel eens mee te maken heeft.De onderwerpen die zijn uitgelicht zijn het merkenrecht en een stukje auteursrecht. Ik vond het leuk om te horen hoe sommige regels in elkaar zitten en hoe rechters daar hun invulling op geven.

De gastspreker kon ons veel leuke praktijkvoorbeelden geven over rechtszaken tussen verschillende bedrijven. Dit maakte het voor ons een leuke toevoeging op onze theorie lessen van recht. Tijdens de presentatie hebben we heel veel informatie gekregen. Hierdoor was het soms wel lastig om te blijven opletten. Gelukkig gebruikte de spreker wel veel gebruik van afbeeldingen in zijn presentatie, dit maakte het fijn om naar te kijken. Ik vind dit gastcollege het meest leerzaam van dit blok omdat het goed aansluit op onze lesstof.

Minou Verstegen
Vandaag hadden we een gastcollege over eigendomsrechten. De gastspreker heeft al veel ervaring op het gebied van eigendomsrechten met specifiek merk- en acteursrecht. In het begin was de presentatie een beetje langdradig met veel tekst op de dia's.

Gelukkig had hij daarna veel voorbeelden die het het dagelijks leven echt gebeurd zijn. Erg interessant om te horen hoe 2 partijen met elkaar in conflict zijn en hoe het in het rechtbank gaat.
De sheets zijn alvast een goede basis voor de komende les Recht. Misschien lukt het me nu wel om beter op te letten met de les. (haha). 

Hannah Winter
Het gastcollege ging over intellectuele eigendomsrechten, met name over merk- en acteursrecht. Het merkrecht heeft 4 basisvormen, namelijk: woord-, beeld-, vorm- en kleurmerk. Bij elke vorm gaf hij vele voorbeelden, waardoor zijn verhaal werd verduidelijkt en ondersteund. Ook had meneer van der Burgt het over de verwarringen die er ontstaan en hoe de merken worden beschermd. Niet alleen hoe merken worden beschermd, maar ook de acteurs. Acteurrecht is een uitsluitend recht, waardoor het zowel positieve als negatieve bevoegdheid heeft.
 
Ik vond het gastcollege zeer interessant, maar het was wel langdradig. De theorie werd duidelijker uitgelegd dan in de lessen. Hierdoor was het leerzaam om dit gastcollege te volgen. Ook zullen zijn sheets handig zijn als extra informatie over de lesstof. Verder vond ik het prettig dat hij vele voorbeelden gebruikte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten