dinsdag 21 mei 2013

Gastcollege Rabobank



Martijn Kanters
Manager KredietRisicoManagement
Rabobank Den Bosch


Tony van Driel
Teammanager Klant Contact Centrum
Rabobank Nederland

Op maandag 21 mei is er een interessant gastcollege geweest van Martijn Kanters en Tony van Driel, managers bij de Rabobank. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.
 
Marcia Horemans
In het gastcollege van vandaag werd de financiering omtrent bedrijven besproken. Zo moeten ze inspelen op ontwikkeling/verandering, consumentengedrag, omgeving en de wetgeving. Bedrijven kunnen kiezen voor interne of externe financiering. Wanneer ze kiezen voor een bank heeft dit de volgende voordelen: relatief goedkoop, kost ze geen aandelen en geen emotionele betrokkenheid.

Ik vond het gastcollege deze week tegenvallen, omdat ik had verwacht dat ze de financiering omtrent innovatieve bedrijven zouden gaan uitleggen. Helaas was de informatie die ze gaven vrij algemeen en al grotendeels bekend

Hannah Winter
Het gastcollege dat werd gegeven door sprekers van de Rabobank was zeer langdradig. Zij hadden een sterke kern van een verhaal, maar door de presentatie verzwakte dit. Niet alleen de vele informatie was het probleem ook leek het alsof de sprekers zich niet goed hadden voorbereid. Ze hadden allebei een lakse houding, waardoor de aandacht van het publiek al snel weg viel. Buiten dit hadden ze al een slechte indruk gemaakt, doordat ze te laat waren en een half uur later begonnen. Qua kennis is het zeer handig en leerzaam. Ook gaven ze vele voorbeelden uit het praktijk en betrokken ze onze beroepsproduct. Dit was wel fijn. Verder vond ik het moeilijk om mijn aandacht erbij te houden, daarom richt ik mijn feedback vooral op de vormgeving.

Anne van Mook
Vandaag hebben we een gastcollege gehad van 2 medewerkers van de Rabobank. Innovatie moet natuurlijk ook worden gefinancierd. De Rabobank let op een aantal dingen: verandering van klantwensen, marktomstandigheden en technologische ontwikkelingen. Deze zaken zijn van belang bij het laten slagen van een innovatie. Verder is een goed ondernemersplan een vereiste voor het verkrijgen van krediet. Het viel mij op dat de Rabobank hier heel erg streng op selecteert op de haalbaarheid van het ondernemingsplan. Wat ik ook opvallend vond is dat de bank relatief goedkoop is om geld te lenen. In het gastcollege werd ook verteld dat een ander voordeel van lenen bij de bank is dat er geen emotionele betrokkenheid is bij het bedrijf in tegenstelling tot lenen bij familie. Dit kan in de praktijk nogal eens voor problemen zorgen. Ik vond de presentatie soms een beetje rommelig. De sprekers wisselde elkaar willekeurig af, dat zorgde voor wat onrust. Soms zat er te weinig vaart in de presentatie waardoor het een beetje langdradig werd. De informatie die verteld werd vond ik nuttig om een keer te horen.

Minou Verstegen
Deze presentatie ging over financiering. Als je een nieuw idee heb moet dat wel gefinancierd kunnen worden. Dat kan door middel van je eigen vermogen of door een lening bij de bank af te sluiten. De presentatie begon een stuk later door technische verstoringen.

Het leuke aan deze presentatie was dat de gastsprekers op een andere manier begonnen. Ze begonnen niet meteen met vertellen maar vroegen aan ons of we vragen hadden of dat we bepaalde aspecten aan bod willen laten komen.

Ze hadden zich goed voorbereidt en wisten ook van onze beroepsopdrachten. Jammer dat de presentatie op den duur een beetje langdradig werd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten