donderdag 25 april 2013

Tempo-Team in kaart gebracht (deel 2)

Deze week werken we de linkerkant van het Canvas Model uit voor Tempo-Team. Vorige week zag u de rechterkant van dit model. De linkerkant bestaat uit kostenstructuur, inkomstentromen, kernactiviteiten, key recources en key partners.

Kostenstructuur
Het creëren en leveren van waarde, het onderhouden van klantrelaties en het genereren van inkomsten  brengen allemaal kosten met zich mee. Bij een kostenstructuur wordt onderscheidt gemaakt tussen kostengestuurd (focus op prijs) of waardegestuurd (focus op waardecreatie). Kostenstructuren kunnen de volgende kenmerken hebben: vaste kosten, variabele kosten, schaalvoordelen en scopevoordelen. 

Inkomstenstromen
Hoe komt en bedrijf aan haar inkomsten? Er zijn 7 soorten inkomstenbronnen: goederenverkoop, gebruikersfee (prepaid), abonnementsgelden, uithuren/lenen/leasen, licentieverlening, brokerage fees (percentage van verkooptransactie, makelaar) en reclame.

Kernactiviteiten 
Welke kernactiviteiten vereisen onze waardeproposities? Er zijn 3 soorten kernactiviteiten. Een productiebedrijf valt onder productie, een uitzendbureau valt onder probleemoplossing en bedrijf die alleen een verkoopsite aanbiedt maar zelf niets verkoop of onderhandeld valt onder platform/netwerk.  

Key recources
Key recources worden in 4 categorieën ingedeeld: fysieke resources (vaste activa, infrastructuur), Intellectueel (kennis, informatie, patenten), Human Recources (kennis en kunde) en financieel.

Key partners
Het netwerk van leveranciers en partners die zorgen dat het businessmodel werkt. Er zijn 4 soorten partnerschappen: strategische allianties, coöptatie, joint ventures en lange termijn koper/leveranciersrelatie.

Waarom key partners: optimaliseren en schaalvoordelen, beperken van risico's en onzekerheid en acquisitie van bepaalde resources en activiteiten die je zelf niet hebt.


Hier vindt u het pdf-bestand van het Canvas model
Visuele vormgeving Canvas model

Feedback Citroën

Klas:            PBD-1JV
Tutor:          Edith Wissels
Tutorgroep:  49
Bedrijf:        Citroën
Website:      Blog Citroën
Opdracht:    Week 1: Canvas model
 

Klantsegmentatie
De klanten van Citroën zijn goed onderverdeeld in de 3 segmenten. Privé, zakelijk en reparatie zijn duidelijk terug te vinden op de site van Citroën. Alleen snappen wij niet waarom jullie privé onder hebben verdeeld in leningen.  
Ook wordt je als klant onderverdeeld in een bepaalde groep op basis van de behoeften en niet op basis van de keuze auto/product die je maakt.

 
Waardepropositie
De waardepropositie service bij het kopje reparaties vinden wij goed hierbij passen. Bij het kopje privé en zakelijk zien wij terug dat jullie de theorie van het boek niet goed hebben toegepast. Zijn de waardeproposities van Citroën status/merk, het extra vermogen in sportieve auto’s en hebben zakelijke klanten daadwerkelijk kostenvoordeel? Is de wegenbelasting niet afhankelijk van de zuinigheid/milieuvriendelijkheid van de auto’s?

Wij denken dat status/merk eerder bij het merk BMW past in plaatst van bij Citroën. Op de website van Citroën zien wij terug dat zij vooral gaan voor comfort, milieu en veiligheid. Dit valt onder de waardepropositie performance en gemak.

 
Distributiekanalen
De gekozen kanalen voor de privé klanten zijn goed gekozen, en herkenbaar voor ons. Dit geldt ook voor het kopje reparatie/onderhoud.
Onder het kopje zakelijk maken jullie gebruik van een formele brief. Klopt dit, stuurt Citroën alleen brieven naar grote, zakelijke klanten? Op de website hebben wij namelijk terug gevonden dat Citroën in diverse steden Business Centers heeft voor de zakelijke klanten. Bekijk voor de juiste distributiekanalen de website van Citroën.

 
Klantrelatie
Dat Citroën samenwerkt met Peugeot hoort niet onder de bouwsteen klantrelatie, maar onder de bouwsteen keypartner. De samenwerking tussen deze twee bedrijven heet inderdaad co-creatie.

Er is bij Citroën inderdaad sprake van persoonlijke hulp. De klanten kunnen altijd de showrooms inlopen om een kijken te nemen in het assortiment. Jullie zeggen dat Citroën het belangrijk vindt om relatie bij te houden bij de zakelijke klanten. Zelf vinden wij een formele brief zeer onpersoonlijk en bevordert het niet de relatie. Wel kunnen wij ons erin terug vinden dat een zakelijke klant meestal te maken heeft met één contactpersoon.

Bij de reparaties hebben jullie vermeldt dat Citroën een persoonlijke monteur toewijst aan de klanten. Hoe jullie het hebben geformuleerd lijkt het alsof elke klant altijd dezelfde, persoonlijke monteur toegewezen krijgt. We snappen wat jullie bedoelen, maar het is niet goed geformuleerd.

Algemeen
Let op spelfouten en slordigheidsfouten. Zo zagen wij 1 keer ‘hebbe’ in plaatst van hebben. Met spelfouten doelen wij op verkeerd gebruik van lidwoorden en interpunctie.

Lay-out
We vinden dat jullie goed bezig zijn geweest met de lay-out. Je ziet gelijk dat je op een blog voor Citroën terecht bent gekomen, de huisstijl komt namelijk overeen. 'De modellen van Citroën' in de zijbalk is een leuke toevoeging. Daarnaast is alles mooi gecentreerd en heeft het blog duidelijke filmpjes. Tip: eventueel het Avans en Bedrijfskunde/MER logo er op plaatsen.

woensdag 24 april 2013

Tijd voor nieuwe business model

Ondanks de economische crisis hebben de CEO's het volste vertrouwen in dat de winst de komende drie jaar zullen gaan stijgen. Om dit te realiseren moet het bedrijf een groeistrategie kiezen. Een groeistrategie uit het Ansoff-model. Natuurlijk willen de bedrijven groeien, maar proberen dit zo milieuvriendelijk te doen. Hierdoor hebben veel CEO's behoefte aan een nieuwe business model om de uitdagingen waarvoor ze staan  het hoofd te bieden.

Bekijk hier het artikel om te kijken hoe je een goede prognose maakt om een nieuwe business model te ondersteunen.

dinsdag 23 april 2013

Interne innovatie

Innovatie vereist natuurlijk ook interne veranderingen. Het 7s model van McKinsey is een veel gebuikt model om de interne organisatie in kaart te brengen. Als een 's' veranderd veranderen de andere mee. Het model heeft 7 verschillende aspecten die elk een ander deel van de interne organisatie beschrijven.

In de eerste helft van het Propedeuse jaar van de opleiding Bedrijfskunde MER komt dit model veel aan bod omdat dit model veel inzicht geeft in bedrijfsprocessen.  

In dit artikel vindt u een uitgebreide uitleg over hoe het model in elkaar zit.

Een kijk op het business model: innovatie

In elke sector komt het Business model aan bod, maar wat is het nou precies en hoe ga je er mee aan de slag? Onderstaand filmpje laat je zien waaruit het model is opgebouwd en waar het nou precies voor dient. Zo wordt er uitgelegd dat het een middel is om organisaties beter te begrijpen. Aan de hand van 8 belangrijke aspecten brengen ze namelijk de organisatie in kaart.
Vervolgens gaan ze in op het Business model Innovatie, waarbij je niet moet veranderen wat je verkoopt maar waar een organisatie haar gehele business model opnieuw moet gaan evalueren.
 
 

maandag 22 april 2013

Innovatie van businessmodellen

In dit artikel leest u hoe u stapsgewijs het businessmodel kunt vernieuwen. Het gaat om drie stappen: beschrijven, analyseren en innoveren. In het artikel staan verschillende cases en voorbeelden die in de praktijk plaats vinden.
In het artikel vindt u de volgende aspecten: werken met businessmodellen, wat is een businessmodel, stappenplan voor het beschrijven van een businessmodel, valkuilen bij werken met businessmodellen, visualisatie van businessmodellen, innovatie van businessmodellen en goede uitvoering van eenvoudige aanpak essentieel.    




Gastcollege innoveren


Bob van Leeuwen
Trendwatcher/Strategist Interpolis

Marketing (Avans Hogeschool)
Retailmarketing (UvT)
Consumer behavior & trends (Nyenrode Business Universiteit)



Op maandag 22 april is er een interessant gastcollege geweest van Bob van Leeuwen, Trendwatcher bij Interpolis. Elke blogger zal hieronder een korte toelichting geven op de relevantie van de gegeven presentatie.

Marcia Horemans
Tijdens het gastcollege kwam er ten sprake dat de denkwijze van mensen is veranderd. Terwijl vroeger mensen meer aan zichzelf dachten, zijn we nu naar een 'wij' maatschappij aan het groeien. Dit betekent dat de invloed is gaan liggen bij de grotere massa, oftwel de klanten, in plaats van bij het bedrijf zelf. Doordat de technologie continue vernieuwd kunnen wij inmiddels op elk moment van de dag het laatste nieuws volgen. Hier moeten organisaties innovatief op in kunnen spelen. Door deze vernieuwingen wordt de reputatie van een bedrijf bepaald door wat er online gepubliceerd is. Deze zoekresultaten zijn namelijk vaak gebaseerd op ervaringen van de klant. Ten slot werd er nog benadrukt dat mensen behoefte hebben aan 'echtheid', dit betekent dat bedrijven eerlijk en transparant moeten zijn.
Al deze punten vond ik interessant en in grote mate ook relevant voor onze blog. Doordat de behoeften van mensen veranderen moet er gekeken worden naar wat zij wel of niet interessant vinden om te lezen.

Anne van Mook
Ik vond het gastcollege erg interessant. Ik had helemaal geen verwachtingen bij dit gastcollege omdat ik tot nu toe de gastcolleges niet echt heel leerzaam vond. Dit college vond ik echter wel interessant. De inhoud was vernieuwend en het geeft een beter inzicht in de maatschappij.

Opvallende informatie vond ik dat we van een ‘ik-cultuur’ steeds meer naar een ‘wij-cultuur’ gaan door de invloed van internet.  Transparantie word steeds belangrijker in deze tijd en bedrijven kunnen daarop inspelen door dit te omarmen. Door het internet hebben bedrijven veel minder controle op hun imago. De reputatie van een bedrijf is dus veel belangrijker en hangt vaak af van het zoekresultaat op google. Ondanks dat het internet heel erg massaal is zijn consumenten constant op zoek naar authenticiteit.
Behalve dat de inhoud nuttig was had de presentatie ook een erg mooie vormgeving en was de presentator goed te volgen.
 

Minou Verstegen
Binnen 1 uur ben ik veel wijzer geworden over het thema Trendwatcher. Bob heeft ons 3 trends laten zien om ons duidelijk te maken hoe bedrijven op trends inspelen. Hoe het eerst was en nu is, over de ik en wij-cultuur en transparantie. De tijdgeest. Vooral door het internet zijn er de laatste jaren in veel ontwikkelingen geïnvesteerd. 

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de presentatie maar Bob heeft met een boeiend verhaal, veel plaatjes en leuke filmpjes mijn interesse gewekt! 
 
Met veel voorbeelden werd duidelijke hoe een bedrijf op de ontwikkeling inspeelt. Voorbeeld: door de komst van internet is het voor kranten moeilijker om eruit te springen. Daarom hebben veel kranten geïnvesteerd in een online krant. 

Door de presentatie van Bob heb ik een beter beeld gekregen hoe bedrijven inspelen bij opkomende trends. Ook bij ons thema bedrijf Tempo-Team wordt ook geïnvesteerd in ontwikkelingen. Voorbeeld: laatst is er nog flink geïnvesteerd in digitalisering. 

Hannah Winter
Ik had weinig verwachtingen van het gastcollege, doordat het mij nog niet duidelijk was waar het over zou gaan en wie het zou zijn. Wel wist ik van te voren dat het te maken had met innoveren bij bedrijven. Ik had van de presentatie verwacht dat hij het meer zou koppelen aan Interpolis in plaatst van in het algemeen. De presentatie zelf had een mooie opzet en de presentator was goed voorbereid. Ook had hij het leuk opgezet, waardoor je aandacht erbij bleef. Hij ondersteunde zijn verhaal goed met vele voorbeelden en filmpjes.

Door de vele voorbeelden was het gemakkelijker om een link te leggen tussen zijn presentatie en onze eigen bedrijf die wij moeten innoveren. Uit het presentatie heb ik geleerd dat bedrijven steeds meer uit handen moet geven. De bedrijven moeten zorgen voor een radicale transparantie, waardoor de bevolking in Nederland sneller toegang heeft tot hun gegevens. Door de openheid van de bedrijven veranderen hierdoor wel de reputaties van de bedrijven. Het imago wat het bedrijf wil uitstralen komt niet altijd overeen met de reputatie. Dit komt door de verschillende ervaringen. Tegenwoordig zoekt het bevolking veel naar de ervaringen en niet meer naar de originele website van een bedrijf.  Het was leuk om de veranderingen van de afgelopen 20 jaar te zien. Zo zag je dat steeds meer mensen een eigen onderneming willen beginnen. Alles wordt steeds persoonlijker, waardoor je moet leren om je goed te onderscheiden van anderen. Met al deze aspecten moeten wij op onze blog ook rekening mee gaan houden.

zondag 21 april 2013

Tempo-Team in kaart gebracht (deel 1)


Wat is het Canvas model?

Het Canvas model is een business model om organisaties in kaart te brengen op een makkelijke en visuele manier. Het model kan worden gebruikt voor de eigen organisatie, businessmodel voor starters maar bijvoorbeeld ook om concurrenten te analyseren. Het model is opgebouwd uit 9 basisbouwstenen. Deze bouwstenen omvatten 4 hoofdgebieden van een onderneming: klanten, aanbod, infrastructuur, en financiële levensvatbaarheid. 

Hier ziet u een filmpje waar het Canvas Model duidelijk uitgelegd wordt

De bouwstenen
Deze week werken we de rechterkant van het model uit voor Tempo-Team. De rechterkant bestaat uit klantenrelaties, klantsegmenten, waardeproposities en kanalen. 

Klantrelaties
De klantenrelaties zijn de soorten relaties die het bedrijf aan gaat met de verschillende klantsegmenten. Hoe communiceert het bedrijf dus met haar klanten. De doelen van klantenrelaties zijn: nieuwe klanten aantrekken, bestaande klanten blijven klanten, meer verkopen aan bestaande markten
Klantsegmenten
Klantsegmenten zijn de verschillende groepen of mensen die een onderneming wil bereiken en bedienen. Elke groep heeft andere behoeften en vraagt dus om een andere benadering. Bijvoorbeeld, ga je de grote massa benaderen of juist een hele specifieke groep? (nichemarkt)

Waardeproposities
Waarom kiest een consument het ene bedrijf boven het andere? Waarde wordt gecreëerd door een onderscheidende mix van elementen die de het klantsegment bevredigd. Voorbeelden van klantwaarde creëren: nieuwheid, performance, ontwerp, merk/status en prijs.

Kanalen
Hoe communiceer je met je klantgroepen en hoe krijgen ze jou product? Het vinden van de juiste mix van kanalen is cruciaal om een waardepropositie op de markt te brengen.


Hier vindt u deel 1 van het door ons ingevulde Canvas Model voor Tempo-Team.

Volgende week volgt de linkerkant van het model. Hierin staan de keypartners, keyresources, kostenstructuur en de inkomstenstromen.


donderdag 18 april 2013

Inspirerende top 10 innovatieve ideeën bedrijven

FastCompany selecteert ieder jaar een top 10 van innovatieve bedrijven 2013. Bekijk hier het eerste deel van het artikel waarbij u kunt lezen over de eerste 5 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector. Bij een aantal bedrijven zitten leuke filmpjes die u kunt bekijken. Er wordt goed in beeld gebracht waarom het bedrijf zo uniek is, wat het bedrijf voor innovatieve ideeën heeft en wat het bedrijf al allemaal bereikt heeft in het bedrijfsleven.

Wilt u de overige top 5 bedrijven bekijken klik dan hier.

Tip: kijk het filmpje van het bedrijf Billguards.  

woensdag 17 april 2013

Wie zijn wij?


Social media een nieuwe stap in het innovatieproces

Bijna alle organisaties zijn bezig met innovatie om in te kunnen spelen op de continue veranderingen in de markt. Om hier zo optimaal mogelijk op in te kunnen spelen maken steeds meer organisaties gebruik van social media binnen het innovatieproces. Door de ontwikkeling van open innovatie, een proces waarbij organisaties interactie met de buitenwereld zoeken, zal het gebruik van social media alleen maar toenemen. Deze ontwikkeling is alleen geschikt voor organisaties die niet al te controlerend van aard zijn. Online communities laten zich namelijk moeilijk sturen.

In een recent artikel wordt ingegaan op deze verandering in het innovatieproces en de rol die social media hierheen gaat spelen. 

Klantgericht innoveren in 4 stappen

Om als organisatie je te onderscheiden in de ogen van de klanten is productinnovatie een mogelijkheid. In dit artikel vindt u de richtlijnen voor het creëren van succesvolle innovaties die gebaseerd zijn op de behoefte van de klanten. Nieuwe producten en diensten kunnen de marktaandeel vergroten en dus zorgen voor een succesvolle toekomst. 

Mond-tot-mond reclame is de meest effectieve reclame. Er zijn vier eenvoudige stappen om als organisatie meer in te spelen op de behoeftes van de klanten. 

De vier stappen voor innoveren

Innoveren van innovatie

Het afgelopen decennia is er heel veel veranderd. Een technologische revolutie ging van start halverwege de negentiger jaren. Verschillende innovaties volgen elkaar in rap tempo op.

In dit filmpje vertellen 5 ondernemers hun ideeën om het internet gebruik leuker, effectiever en nog beter te maken.

Let the innovation begin

Op onze blog vindt u creatieve ideeën van eerstejaars MER studenten. Wij gaan innovatieve ideeën bedenken voor het uitzendbureau Tempo-Team. Als bedrijf is het erg belangrijk om te blijven ontwikkelen en te vernieuwen. Vanuit dit standpunt gaan wij nieuwe kansen voor Tempo-Team ontwikkelen  

Iedere week vindt u hier individuele en gezamenlijke opdrachten. Wilt u op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen volg ons dan!

Let op: dit is een schoolopdracht voor de opleiding Bedrijfskunde MER in Den Bosch. Deze opdracht wordt niet uitgevoerd door Tempo-Team.